Ветеринар пояснила, чи здатні коти відчувати провину та вибачатися перед господарями

Деякі люди впевнені, що коти можуть відчувати провину та намагатися виправити свої помилки, тоді як інші переконані, що це винятково людські емоції. Ветеринар Тереза ​​Л. ДеПортер у виданні Cattitude Daily розповіла, хто ж усе-таки правий.

Чи можуть коти відчувати емоції

Коти, зазвичай, мають самостійний характер і рідко демонструють складні соціальні емоції, такі як провина чи каяття, вважає фахівчиня. Психологічний кодекс, що регулює соціальну поведінку людей, для котів є чужим. Вони можуть усвідомлювати, що господар розгніваний або сумних через їхні дії, проте не розуміють, що саме було не так.

Коти не мають такої моралі, як люди, тому їм важко розуміти поняття провини. Їхня соціальна поведінка базується на власних потребах та інстинктах, а не на моральних принципах, – пояснює Тереза ​​Л. ДеПортер.

Важливо відзначити, що котам чужі поняття грошей та матеріальних цінностей, тому вони не можуть зрозуміти, чому розбита ваза або порвані штори можуть засмучувати їхніх господарів.

Однак це не означає, що коти не реагують на емоції людей. Вони можуть відчувати злість чи сум і намагатися заспокоїти вас. Хоча це й не викликає в них почуття провини, однак може призвести до ознак тривоги, таких як притиснуті до голови вуха чи підібраний хвіст.

Кішки можуть реагувати на наші емоції, але це не означає, що вони відчувають провину. Їхня поведінка після негативної реакції від господаря може бути спробою заспокоїти вас та відновити гармонію у відносинах, – додає фіхівчиня.

Чи можуть коти вибачатися

Щодо можливості котів вибачатися, Тереза ​​Л. ДеПортер вважає, що ця ідея не має наукового підґрунтя. Коти, як одиночі істоти, мають обмежені соціальні навички порівняно з більш соціальними видами, наприклад, собаками.

Коти погано вміють примирятися, і в цьому полягає їхня природа. Вони не мають вроджених навичок розв'язування конфліктів, окрім як бійка чи втеча, – зазначає вона.

Отже, хоча власники котів можуть спостерігати "вибачення", насправді це є складною взаємодією між твариною та її власником, а не вираженням соціальних емоцій.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment